Oldalak

The Rocker in the Rinse Cyrcle - Tiszta rock

Alternatív magyar cím: „Zúzzunk, babám!”

„Az ajándék egy társadalmi szerződés, egy alapvető antropológiai szerkezet.”

Eheti áldozatunk egy szálloda ipari méretű mosógépéből kerül elő, alaposan tönkretéve felbukkanásával a főnök és újdonsült barátnője vacsora-terveit. A mosás hőfoka meggyorsította a bomlást, Cam csak azt sajnálja, hogy nem kímélő programot használtak, majd be is mászik a dobba menten, összeszedni a hulladarabkákat. Bones közben Booth-nak fejti ki, hogy azzal, hogy kapott Chatereine-től egy – delfines mintájú – nyakkendőt, antropológiai értelemben társadalmi szerződést kötött vele. Ügynökünknek nincs ínyére a téma, de az sem, amikor Cam ötletet kér Brennantől, mint nő a nőtől: Michelle-nek keres nőgyógyászt. Ekkor egy maradványdarabka esik ki a dobból a földre, amiből egyvalamit biztosan meg lehet állapítani: az áldozat férfi. Booth-nak persze ez a téma sem bejövős, Bones fel is ajánlja neki, hogy visszatérhetnek a női testrészekhez, haha.
A halál okát nehéz lesz megtalálni a mosás miatt, de legalább Hodgins örülhet a jelentős mennyiségű elemeznivaló trutymónak. Arastoo talál az állkapcson egy lyukat, de nem golyó ütötte seb, hanem műtéti beavatkozás során került oda. Az áldozatnak valószínűleg szájrákja volt, a jelek szerint pedig szivarozott. A csontjain egymástól teljesen különböző tevékenységekből származó sérülések láthatóak, nagyjából egy-egy évnyi eltolódással baseball, sziklamászás, karambol. Arastooról pedig kiderül, hogy ért a baseballhoz, máris van közös témájuk Hodginsszal.
Cam jő és keres egy herét a törvényszéki emelvényen, Hodgins négyről is tud, Arastooval együtt röhögnek, főnökük pedig mégis elköszön, megbeszélése lesz a nőgyógyásszal. Booth és Sweets ebéd közben nem igazán kíváncsiak Bones „hogyan veszítheti el egy férfi a heréjét” című tudományos kiselőadására, így aztán az antropológusnő témát vált és a kis pszichológus máris értesül a nyakkendővel köttetett társadalmi szerződésről, no meg arról, hogy Bonest érdekli társa párkapcsolatának alakulása.
Dr. Paul Lidner tanulmányainak és szakmai eredményeinek Cam talán jobban utánanézett, mint a doki maga, pedig. Miután sikerül tisztázniuk, hogy a nő nem magának, hanem a lányának keres orvost és jót mosolyognak a félreértésen, Cam még azt az információt is elejti, hogy nincs férje, Michelle a nevelt lánya ám. Nyomban Paul is lesz a Dr. Lidnerből. A laborba visszatérvén néhány Hodgins által vizsgált darabkáról kiderül, hogy egy here-implantátum maradványai, és bár a mosógép igencsak megtépázta, Angela a csodagépével elővarázsolja rajta a sorozatszámot (a here alapján történő azonosítás veri ám nála az arcrekonstrukciót), Cam pedig elmereng kicsit az implantátum méretén. „Régen volt már.”
A sorozatszámból meglesz az áldozat: Richard Cole 42 éves volt és az Amerikai Rák Társaságra hagyta a vagyonát. A pasas minden évben fantázia-táborba ment a születésnapján (ez magyarázza a csontsérüléseket), jelenleg épp egy rock and roll-táborba, Booth máris lelkesedik. Ez azonban lelohad kissé, mikor a hotelbe érve ügynökünk udvarias és türelmes résztvevőkkel találkozik, hát hol a tolongás, a feeling? A frizurákban azért megtalálható, Bebe csavaros, Gino lila hajjal mászkál. Még szerencse, hogy nyomozóinknak a tábor szervezőjével, a neves producerrel, Simon Grahammel kell beszélniük (Cole meg akart venni tőle egy ingatlant), ugyanis így Erik Dalton gitárórájára jutnak be, Booth lelkesedése visszatér és fellángol, Bones meg simán kihúzza az erősítőt, amikor Simon nem figyel oda rájuk, és ezzel az akciójával jól feldühíti a gitárost.
Arastoo a halált okozó sérülést keresi a rengeteg törés között és baseball hasonlatokat használ Hodgins nagy örömére, aki szintén a sport rajongója. Arastoo meg is hívja a mecsete csapatába játszani egyszer, nem baj, hogy a bogaras tudós nem muzulmán, a zsidóknak is van egy unitáriusuk, aki kegyetlenül jó. Persze Hodgins csak akkor mehet, ha segít meghatározni a halál okát. Amíg ők keresgélnek, Booth beszél Simon Grahammel és Sweets is csatlakozik hozzá, akadnak szakmai érvei is, de nyilvánvaló, hogy lelkesedésből. Simon nem kedvelte különösebben Cole-t, akinek köze nem volt a zenéhez, mégis azt akarta, hogy menő gitárost csináljanak belőle. Még az ingatlan megvásárlásáról is lemondott, mert cserébe Simon ígért neki egy közös számot Daltonnal a záró koncerten. Sweets pedig nyilván nem tudja végig tartani a profi kihallgató szerepét, és ez aranyos.
Cam Michelle-lel ebédel és próbálja felkészíteni a nőgyógyásszal való találkozásra – vagy inkább próbál felkészülni rá, hogy nevelt lánya hamarosan tényleg felnő. Angela puszta kedvességből hallgatja egy kicsit Arastooék baseballos párhuzamait, majd az apja révén szerzett zenei műveltségével rögtön megmondja a Hodgins által talált gyapjas mamut csontdarabról, hogy az egy gitárpengető része. A zenészek azt tartják, hogy más-más pengetőknek más a hangjuk is, a gyapjas mamutra pedig éppen Erik Dalton esküszik. És bár már tudjuk, hogy a zenész nem a higgadtság mintapéldánya, azért megnézhetjük egy újabb felvételen is, biztos azért, hogy több rockzene férjen az epizódba. Booth-ék beszélnek vele, a pasas egyáltalán nem hiányolta Cole-t a magánóráiról, hiszen állandóan nyalnia kellett a seggét, Brennannek viszont szívesen adna pár különórát. A régi koncerten látott verekedéshez csak annyit fűz hozzá, hogy két éve tiszta. A szobájában buli volt a gyilkosság estéjén, ám neki nincs köze a frissen betört éjjeliszekrény-sarokhoz, sem a szőnyegen talált vérhez, már akkor otthagyta a helyet, amikor még épp csak kezdtek elfajulni a dolgok.
Michelle dokilátogatása rendben lezajlik, és miután végzett, Paul randira hívná Camet, még ha ez kissé furcsa is. Azért csak sikerül megegyezniük egy későbbi találkában. Arastoo és Angela a mikrotörések terjedési jellemzőit figyelembe véve bravúros módon meghatározták a halált okozó sérüléseket: egy ütés a fejre, egy a mellkasra. Angelának még arra is marad kapacitása, hogy magyarázatot adjon Brennannek a sok baseballos utalásra: kezdődik a szezon. Az antropológusnő először Arastoot lepi meg kissé a baseballról, majd Camet a párkapcsolatokról alkotott véleményével. Ő nem akar Hackertől különösebben semmit, de azért örül, hogy Camnek végre kialakulóban van valami.
Amíg Cam a szőnyegen talált második vérmintát igyekszik azonosítani a benne talált vényköteles gyógyszer alapján, Booth a hotelbe hívja Bonest, ha már úgyis van egy kis szabadidejük, átadhatnák magukat a rock and roll életérzésnek. A delfines nyakkendő új funkciót kap, és persze végül Bones is felkap egy gitárt, hiszen a Hot Blooded szól, az ő daluk, igaz a legutóbb majdnem meghaltak, miután ezt énekelték, de azért most újra belevágnak. Szerencse avagy sem, mindenki döntse el maga, de hamar meglesz a második vérminta azonosítása. A fickóra egy motelben találnak rá bevert képpel, Cole jól megszívatta, elhitette vele, hogy híres zenész lett, ő meg még a feleségének is búcsút intett, mielőtt rájött, hogy átvágják. Utána persze megverte kicsit Cole-t és nem menekült, hanem a házasságát próbálta rendbe hozni. Az áldozat halálhírétől annyira megdöbben, hogy hiszünk neki, és Booth-ék is.
A halálos sérülések lenyomatai igen változatosak, de Angela összerakja belőlük, hogy az áldozatot egy gitárral verték agyon. Sőt, a típust is megmondja, hiszen ha nem is ismer minden gitárt, a drágákat azért igen. Hodgins szerint ez dögös – majd módosít érdekesre, Angie somolyog. Cam és Paul jól érzik magukat egymás társaságában és arról sztoriznak, milyen foglalkozást szoktak hazudni maguknak, mivel mindketten olyan foglalkozást gyakorolnak, amiről tudomást szerezve nem szívesen fognak velük kezet. Végül megbeszélnek egy mozit a hétvégére, Cam pedig megy vissza a laborba, várja egy megoldandó gyilkosság.
Sweets szakvéleménye szerint a tény, hogy Cole egy értékes gitárral jelent meg a táborban, dühíthette a zene igazi szerelmeseit. No meg persze a gitár a szexuális együttlét szimbóluma is, de nyomozóink erre nem kíváncsiak, kösz. Mivel a hangszernek lába kélt, valaki nyilván egyszerűen meg akarta szerezni azt. A gitár egy washingtoni kereskedőtől kerül elő, a személyleírás alapján Bebe vitte be. A lány kiakad, amikor rájön, hogy sokkal többet is kaphatott volna a hangszerért, ám attól még jobban, hogy gyilkossággal gyanúsítják. Ő csak vissza akart vágni Cole-nak, miután rájött, hogy csak azért feküdt le vele, mert ez is része volt a rock and roll fantáziájának. Sweets hisz neki, Booth is, sőt még Bones is átlátja, hogy Cole-t nem hatotta át a rock and roll életérzés, csak a külsőségek érdekelték. Igaz, a nő groupie-kat összekeveri a guppikkal és máris Booth tengerbiológus barátnőjéről kezd el beszélni, szerencsére Sweets visszatereli az ügyre a szót egy jó indítékkal: a zene szeretete és tisztelete. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy a gyilkos a gitárt megtisztította és visszavitte Cole szobájába, a helyére.
A törvényszéki emelvényen Angela ámulva nézi a csodás hangszert, de aztán megtudja, hogy Hodgins szét fogja szedni apró darabokra, mivel bizonyítékokat keres. Camhez Michelle érkezik és lefolytat vele egy fordított szülő-gyerek párbeszédet, mivel hallotta Paul üzenetét az otthoni rögzítőn és rájött, hogy nevelőanyja a háta mögött találkozott a nőgyógyásszal. Még szerencse, hogy nem ítéli szobafogságra és nem tiltja el tőle, inkább arra kéri, hogy élje az életét és ne mondjon le miatta a szórakozásról. No meg legyen óvatos, haha. Ja, és keressen neki egy másik orvost, ezúttal egy nőt, az a biztos.
Brennant már némileg aggasztja a sok baseball, de Arastoo tudományosan megmagyarázza: ez a sport matematikai tételeken, az erő és a sebesség fizikáján alapul, antropológiai értelemben pedig egyike az amerikaiakat egyesítő tradícióknak, így inkább segíti őt a munkában. Érvelés elfogadva, szép volt Arastoo. Hodgins közben rájön, hogy a gitár érintői meghasadtak, biztosan klórral tisztították le a gyilkosság után. Brennan úgy véli, ennek van alapja, hiszen a szállodában van klóros vizű medence. A húrokról a gyilkos meg sem próbálta eltüntetni a szennyeződéseket, inkább kicserélte azokat – és közben hátrahagyott egy hajszálat. Ami lila. Brennan már tudja, ki a gyilkos, sőt még egy baseballos poént is megenged magának.
Gino épp olyan gyapjas mamut pengetőt használ, mint az általa bálványozott Dalton, és bizony valóban ölni tudott érte, hogy vele játszhasson a záró koncerten a pózőr Cole helyett. Booth rendes és megvárja a szám végét. Gino totál lelkes, ezért megérte. A börtönben biztosan lesz neki egy jó banda, ahol gitározhat. Nyomozóinkat persze ismét csak a Founding Fathersben találja az este, ahol Bones beszámol társának a válogatás CD-ről, amit Hackertől kapott, nyilván társadalmi szerződés gyanánt. De az, hogy Booth a társa, még mindig fontos ám neki, ahogy persze Booth-nak is. Egyébként kedveli Hacker zenei ízlését, „kivéve egy Led Zeppelin nevű együttest”. Booth viccesen kiakad, hát még amikor megtudja, hogy a társának, akiért az életét is adná, a kiadója felajánlott pár jegyet a Led Zeppelin utolsó koncertjére, de ő visszautasította, mivel azt hitte, valamiféle légiparádéra kellene mennie, áhh. Az FBI-ügynök a lelkére köti, hogy az ilyen jegyeket _mindig_ fel kell ajánlania a társának.

Zenék:
- „Hot Blooded” by Foreigner
- „A Hero's Welcome” by Brian Tichy / Master Source
- „I Don't Need No Doctor” by Humble Pie

2 megjegyzés:

  1. Csak annyit fűznék hozzá, hogy (bár én nem láttam, csak valaki felháborodva írta meg) a heregolyós részt a magyar kereskedelmi csatorna korifeusai egyszerűen kinyesték (bár, hogy ez a kiskorúakat mennyiben borzasztaná el, egy amúgy is emberi testrészekkel "dobálózó" sorozatban, azt valahogy nem vágom)...
    ... hogy még mi mindent vághatnak így ki a sorozatokból, azt simán el bírom képzelni, és ez is az egyik oka, hogy már két éve nem nézek tévét (vagy három? már olyan régen volt :D)

    VálaszTörlés
  2. Én megnéztem a szinkron miatt, de eléggé kiakadtam...
    Viasz írt is nekik egy szép szívhezszóló levelet:
    Mélyen tisztelt RTL (RatyiTakonyLista) klub!
    Ezennel felhívnám a figyelmüket egy herére, amit a kiskorúak személyiségvédelme miatt kivágtak a Bones legutóbbi epizódjából, aljas módon zakkantnak feltüntetve ezzel Camet a nézők szemében, akit nem mellesleg teljesen összezavartak. Ez persze mind eltörpül ama hőstett mellett, hogy a szerencsétlen kiskorúak nem álmodtak guruló herékkel az este, hanem mindössze egy foszladozó hulla mosógépben szétőrlődött darabkáival! Ez igazán nemes cselekedet volt. Mindazonáltal úgy hiszem, hogy a mai fiatalok érzelmileg felkészültek egy here látványára, tekintve, hogy azért az édes apukájuk se éppen teniszlabdákkal a lábai között szaladgál. Remélem a következő akciójuk nem fog a gyilkos kilétének felfedésének rovására menni. Addig is további sok sikert kívánnék szabdaló-rongáló tevékenységükben.
    A legmélyebb tisztelettel: egy lelkes rajongó.
    Ui: Udvariasság nélkül a levél valahogy így nézne ki: "Menjetek a picsába!"

    VálaszTörlés