Oldalak

The Predator in the Pool - Ragadozó a vízben

Alternatív magyar cím: Gyógyír a fájdalomra

„Ne helyezd át a saját csalódottságodat hamis illúziókba.”

Egy partra vetett döglött tigriscápa gyomrából emberi láb kerül elő. Hacker Brennanhez viszi a maradványt azonosításra, és vele tart a Nemzeti Óceán és Atmoszféra Igazgatóság csinos munkatársnője, Dr. Catherine Bryar is, és rögtön meg is találja a hangot Booth ügynökkel. Brennan és Hacker is váltanak néhány vágyódó pillantást, azután hozzálátnak az azonosításhoz. A láb férfié, a csonton Bryar többféle hal harapásnyomát ismeri fel, köztük egy trópusi halét. Hacker rögtön rájön, hogy az Akváriumban érdemes kezdeni a nyomozást. Kedvenc párosunk ellátogat a lenyűgöző helyre eltűnt személyek és hiányzó lábak után érdeklődni, ám csak magas ammónia-szintről és egy igen drága meglovasított szűrőről értesülnek. Egészen addig, amíg a trópusi medencében az egyik fűrészes sügér ki nem köp egy koponyát.
Hodgins és Brennan lelkesen mennek pancsolni a nagyon nagy és nagyon király halas medencébe – vagyis felkutatni a holttestet egy lehetséges gyilkossági nyomozásban. Booth aggódó tekintetétől kísérve meg is találják a csontváz többi részét. (A cápáktól meg egyébként sem kell félni, mert általában véve nem esznek embert, és ezt még ügynökünk is tudja a tévés cápahét jóvoltából.)
Dr. Bryar látogat be az FBI-hoz érdeklődni, hogy áll a nyomozás, no meg afelől is, lenne-e kedve Booth-nak randizni vele. Majd ha a nő már nem lesz gyanúsított, sort kerítenek rá. Clark a csontok vizsgálatával igazolja a gyilkosságot. A 30 év körüli férfit többször szemkörnyéken szúrták egy éles, hegyes tárggyal, majd élve belökték a medencébe. Hodgins új barátja, a barázdált agykorall segítségével majdnem órára pontosan megmondja a halál idejét: pénteken éjjel éjfél és 6 óra között. Booth megszerzi a listát mindenkiről, aki ott volt, Hacker pedig felhívja az infóval, hogy az egyikükről nem tudnak számot adni. Mivel a kihangosítás üzemmódról csodák csodájára ügynökünk megfeledkezik, neki kell közvetítenie Bones és Hacker között is, így a közelgő randijukról is értesül. No meg arról, hogy csak kávé lesz és nem színház, ugyanis a nő azt gondolta, a „színház” Hacker kódja a szexre, Angela pedig tájékoztatta róla, hogy a „kávé” nem kód semmire. (Pedig dehogyisnem, de ebbe most nem megyek bele.)
Az eltűnt pasi Jazz Gunn névre hallgat és egy híres/hírhedt tévés személyiség: egy balesetben lebénult, majd állítása szerint úgy gyógyult meg, hogy leküzdötte magában a félelmet és cápákkal úszott, így volt ereje leküzdenie a betegséget is. Most pedig a „Falj vagy felfalnak” alapelvet hirdeti. A műsorában feltűnik egy dühös tekintetű asszisztens egy hegyes tollal, ami akár a szúrófegyver is lehetett, főleg, ha hozzátesszük, mekkorát szólt anno, amikor az asszisztens összeveszett Gunnal és kiszállt a műsorból. A kihallgatása során kiderül, hogy ez a nyom zsákutca, ugyanis már rendezték soraikat és a fickó újra Gunnal dolgozott, ezúttal jutalékért, ahogyan kérte. Szerinte a pasas azért halt meg, mert úszni akart egyet a nagy akváriumban. Hodgins erre kapásból rácáfol, ugyanis ő egy pénztárcadarabot talált a szűrőben, az meg ugye a fürdőzéshez nem alapfelszerelés. Angela élő adásban nézi a halakat a csodagépe segítségével, Brennanre persze nem hat túl sokáig a békés, de egyben kicsit ijesztő látvány, azonban Hodgins marad ámuldozni. Love is in the air water.
Clark vizsgálata alapján az áldozatot egy fecskendővel szúrták meg, Brennan visszamegy az Akváriumba megkeresni a tűt. Booth is vele tart, és már éppen lefoglalják a rosszkedvű angyalhalakat, akik minden bizonnyal valami rosszat ettek (vagy valaki rosszat), amikor a cseppet sem barátságos alkalmazottól megtudják, hogy a gyilkosság éjjelén egy osztálynyi kisiskolás aludt az épület előcsarnokában. Booth beszél a tanítónővel, aki biztos benne, hogy a srácok semmit sem láttak, hiszen arról már mindenki tudna. A nagy akvárium lámpáit éjfélkor lekapcsolták, sötét volt. De talán egyikük lefotózhatott valami fontosat. Sweets szakvéleménye szerint minden kilencéves gyakorlatilag pszichopata – hiszen az erkölcsi érzékük még csak most formálódik. Arra meg, hogy ne sokkolják le őket a gyilkossággal, persze kettejük közül Booth figyel: a srácoknak azt mondják, egy fotóversenyre kellenek a képeik.
Angela előhívja és átnézi az össze fotót, bizonyítékot keres és a képeket is elbírálja közben, sőt Brennanhez is van pár megnyugtató szava Hackerről és a kódolt üzenetekről még úgy is, hogy szerinte barátnője bizony nem Hackerhez tartozik. Végül az egyik fotón észrevesznek egy embert a medence szélén, aki minden bizonnyal a gyilkos lesz, de a víz miatt egyelőre felismerhetetlen. Közben Hodgins a lefoglalt angyalhalakat turmixolja össze, akik meghaltak egy idegméregtől, ami ugyan nem lehetett elég ahhoz, hogy végezzen egy felnőtt emberrel, de a szemébe befecskendezve a hatása biztosan nem volt kellemes. Emellett a bogaras tudós piszkálja kicsit Clarkot Angeláék szakításával, aki erre megszegi a saját maga által felállított fő alapelvet és kifejti véleményét a dologról. Hodgins végül megköszöni, ráadásnak pedig egy bélkövet ad a gyakornoknak, amit a szűrőből halászott ki és csontdarabkák is vannak benne.
A nehezítő körülmények ellenére Angela feljavítja annyira a képet, hogy Brennan felismerje az Akvárium egyik alkalmazottját. A srác műszakot cserélt, más kártyájával blokkolt, megesik. Az már inkább furcsa, hogy Booth talál egy csekket, amit Dimitri Vladov, a hírhedt maffiavezér állított ki neki egy nappal a gyilkosság után 10ezer dollárról. Mivel a srác nem mer többet mondani, Booth magával Vladovval akar beszélni, Hacker jóindulatú figyelmeztetése ellenére is. Azért azt belátja, hogy a pisztolya és az esze mellett most Bones agyára és biztos bizonyítékára is szüksége lesz. Hodgins mondja és demonstrálja a kapcsolatot: a csempészett vodkát az orosz maffiózók kék festékkel turbózzák fel és ablaktisztítóként hozzák be az államokba. Aztán szükségük van egy spéci szűrőre a festék kivonásához. Az áldozatuk nyilván meglátta, ahogy ellopják az Akvárium szűrőjét.
Vladov a maga stílusában beszélget kedvenc FBI-ügynökünkkel: határozottan tagadja, hogy felbérelte az Akváriumban dolgozó srácot a szűrő ellopására – és ez nála épp az ellenkezőjét jelenti. Booth azonban állja a sarat és nem ígér semmiféle szívességet az információért. Közben a laborban a sokféle részecskéből, amit a kancsik találtak, Brennan a kék cápa embrionális sejtjeire csap le és ellenőrzi Angela virtuális akváriumában a gondolatot, ami felötlött benne: a tartályban nincs is kék cápa, tehát a sejtek az áldozatban voltak. A csigolyák közé fecskendezve használják a gerincvelő helyreállítására. Jazz Gunn tehát egy kísérleti eljárás miatt tudott újra járni. Hazudott mindenkinek. Hodgins pedig megjegyzi, hogy oroszlánhal sincs a tartályban, pedig ő törött oroszlánhal-tüskét azonosított. Pontosan olyan átmérőjűt, mint amilyennel az áldozatot megszúrták. Az Akvárium oroszlánhalának neve Bob, a tartálya megrepedt, ami egyezik az áldozat sérülésének mintájával. A tüskékben levő méreganyag pedig az idegméreggel, amitől elkábult. Bob a gyilkos fegyver, Clark önfeláldozó segítségével a gyilkosság forgatókönyvét és megnézhetjük. Az elkábított férfit bedobták a medencébe, ahol a halak széttépték. Falj, vagy felfalnak, ugye.
Booth utánajárt és kiderítette, hogy Gunn félévente Brazíliába utazott, Bones egyetért azzal, hogy a különleges kezelés miatt volt erre szüksége. Ügynökünk emellett azt is megtudta, hogy az Akváriumban éjszakázó osztály tanítónője is Brazíliában járt, márpedig a pedagógus-fizetésből ezt elég nehéz megvalósítani. Rövid kérdezősködés után bevallja, hogy fibromyalgiája van, Jazz Gunn előadásain pedig azt hallotta, akkor múlnak el a fájdalmai, ha szembenéz a félelmeivel. A gyilkosságot nem tervelte ki előre, feldühödött, amikor Gunn hátravitte a mérgező halhoz és azt mondta neki, hogy nézzen szembe a félelmeivel. Viszont, mióta belenyomta a pasas hazug fejét a tartályba, tényleg nem érez fájdalmat.
Mivel az ügyet lezárták, Booth már elmehet randizni Bryarral, még ha nem is olyan okos, mint Bones. Bones pedig Hackerrel készül meginni egy kávét, még ha nem is olyan jóképű, mint Booth. Nyilvánvaló, hogy kedvenc nyomozópárosunk tagjai egymást tekintik mércének, így aztán – bár mindketten sokat nevetnek a saját randijukon – végül a Founding Fathersben fejezik be az estét, kettesben. A vak is láthatja, hogy egymáshoz tartoznak.

Zenék:
- „Sure Sign” by Jets Overhead
- „I Stole Your Boots” by Chelsea Williams

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése