Oldalak

The Bump in the Road - Az országút vándora

Bones visszamegy dolgozni, és felpakol egy rakás babacuccot, hogy Christine véletlenül se szenvedjen hiányt semmiben a Jeffersonian gyermekmegőrzőjében. (A kislány hobbija egyébként, hogy kacsintással bűvöli el szüleit, mert ő már csak ilyen briliáns.) Egy hétvégi kiruccanásra utazó család is a felszerelési listát ellenőrzi, úgy tűnik mindent bepakoltak, ám lehet, hogy kevesebb cuccal jobban jártak volna, mert amikor a családfő áthajt a kocsival egy állat tetemén, a tetőcsomagtartó teljes tartalma szétszóródik az úton. Ráadásul a maradványokról kiderül, hogy emberiek – az állatok ugyanis ritkán hordanak cipőt.
Cam a Royal Dinerben beszélget Finnel, aki a jelek szerint állandóan tanul, a felőle érdeklődő lánynak pedig azt mondja, hogy dolgoznia kell. Cam rendes és megerősíti ezt, majd négyszemközt maradva némi szórakozásra és randizásra biztatja gyakornokát. Ezután elmegy a maradványokat begyűjteni és közben Brennannél érdeklődni, hogy nagyon hiányzik-e neki a kislánya. Nyilván igen, bár az határozottan javít a helyzeten, hogy félóránként kap róla MMS-t. Igaz, a gyermekmegőrző nem szokott ilyet, de az újdonsült anyuka belebegtetett egy kirúgatást, így aztán természetesen megteszik a kedvéért. Brennan pedig véletlenül Finn helyett nekik küldi el a maradványokról készített fotót – és hiába keresi a „küldés visszavonása” gombot a telefonján.
A fiatal nő maradványaiból hiányzik a koponya, Finn azért így is simán megmondja a magasságát, súlyát és a csontsérülések alapján azt, hogy egy jármű húzta végig az úton. Finn ugye vidéki srác, látott már ilyen csontsérülést, igaz nem emberen, hanem szarvason. Hodgins dízel-szagot érez a maradványokon, Brennan szerint biztos, hogy abból a járműből, ami húzta a nő testét és megintcsak Finn lesz az, aki kapásból rávágja a megoldást: nyergesvontató. Az FBI-nál Shaw ügynök két mérlegelési pont segítségével lenyomozza a kamiont, ami a Fields áruházláncé, sőt a sofőr tartózkodási helyét is meg tudja mondani Booth-nak, szép munka.
Hodgins papírokat talál az áldozat melltartójában és máris titkos összeesküvés-elméletet gyanít, de Angela beszkenneli a letisztított darabokat és rövid szivatás után elárulja, hogy áruházi kuponokról van szó. Cam toxikológiát végez, Finn pedig a csontvázat rakja össze, hogy megtalálja a halál okát – és megakad a szeme főnöke nevelt lányán, aki eredetileg csak a kocsikulcsait hozta be Camnek, de mivel Finn kapásból szimpatikus lesz neki, a srác meghívja egy koncertre. Cam a jelek szerint nem pont Michelle-t szánta gyakornoka randipartnerének.
Kedvenc nyomozópárosunk ezalatt felkeresi a kérdéses kamiont és kérdőre vonja a sofőrjét (nem tudom, kinek az ötlete volt a kékre festeni a háttérben látható raklapokat, de nagyon sztájlos). Bones nem sokat teketóriázik: bemászik a jármű alá és rá is talál a maradványok többi részére, köztük a koponyára. A vezetőfülkéből pedig rózsaszínű női bugyi kerül elő, a sofőr magyarázata meglepő: ő házasember, a fehérnemű nem egy prostituálté, hanem az övé. Mert kényelmes. Azért ha egy mód van rá, ne szóljanak a feleségének, csak útközben visel ilyet. A hulláról pedig nem tudott semmit. Mivel a menetlevele szerint több, mint 50 helyen állt meg az elmúlt 24 órában, Cam és Hodgins „megtüsszentetik” a koponyát, ami gusztustalan, de az orrváladékban található pollenekből a bogaras tudós minden bizonnyal le fogja tudni szűkíteni a területet, ahol a kamion felkapta a nő testét. Cam eközben kifejti nekik, hogy Finn balhés múltja miatt nem örül annyira Michelle és a gyakornok randijának, pedig hát ő volt az, aki anno bizalmat szavazott a srácnak.
Bones épp megetette Christine-t, és úgy beszélik meg Booth-szal, hogy az áldozat halálát a koponyasérülései alapján az okozta, hogy elrejtőzött a kamion alá, nyilván valaki elől, hogy a kislánya végig ott van a kezében – hiszen úgy sem érti még, anyuci miről magyaráz. A gyermekmegőrzőnek van xilofonja (aminél idegesítőbb hangszernek csúfolt tárgyat én még nem láttam), földgömb-mintás felfújható strandlabdája, Katica Könyvklubja, és a hét csillagképe náluk az Oroszlán, talán épp az oroszlánszívű FBI-ügynök kislánya miatt? :) A gondozónőnek pedig jó a humora, válaszul a hulláról kapott fotóra, az aktuális félórai képet Christine használt pelusáról készítette, Bones pedig nagy örömmel megállapítja belőle, hogy kislánya bélműködése rendben van.
Hodgins különleges polleneket talált az áldozat orrváladékában, amit a környéken csak egy farmer termeszt. Booth felkeresi a pasast és megtudja tőle, hogy a felesége, Barb az akciós kuponok levásárlásának megszállottja volt, a pincéjükben egy hadseregnek is elegendő készletet halmozott fel mindenféle cuccból. Amikor utoljára látta, épp a Fields áruházba indult. Ügynökünk ide már Bonest is magával viszi, így amíg ő beszél az üzletvezetővel, Chaddel, és az egyik pénztáros nővel, Chrystallal, az antropológusnő szétnéz a parkolóban és talál is néhány hátramaradt koponyadarabkát. A biztonsági kamera felvételén látható, hogy Barb és Chrystal között tettlegességig fajult a kuponok körüli vita előző este. Az eladónőnek már folyamatosan fáj a csuklója a sok kupon csekkolásától, de büszke arra, hogy ő leggyorsabb. Barb épp emiatt állt mindig az ő sorába, sőt a többi kuponost is erre biztatta, Chrystal ezért utálta őt, de persze nem ölte meg.
Angela feltörte az áldozat email-fiókját és talál is néhány stílusos fenyegető üzenetet a kuponcserés alkalmak vezetőjétől, aki minden eszközzel védi a kuponjait. Sweets pszichológiai véleménye szerint a fenyegetéseket akár tettekre is válthatta – emellett rendelt magának „egyet fizet, kettőt kap” krumplit a Royal Dinerben, csütörtökönként akciós, ráadásul finom is. Hehe. Amíg ő vacsorázik, Michelle és Finn a koncerten igen jól szórakoznak. És mivel a srác nem ismer minden városi szlenget, Michelle egy csókkal válaszol a „Találkozunk-e a hétvégén is?” kérdésére, majd hozzáteszi, hogy ez igent jelent ám. Így aztán Finn igencsak jó hangulatban megy dolgozni, ám Cam nem vevő a poénjaira, csak azt szeretné tudni, miért nincs még egyben a koponya, és tagadja, hogy a nevelt lányával történtek miatt lenne mindez. A gyakornok rátalál a halál okára: a nőt egy kemény tárgy sarkával vágták fejbe.
Brennan Angelánál érdeklődik, hozzálátott-e már a gyilkos fegyver azonosításához, ám barátnője még a koponyára vár, és közben egy fiókban próbálja rejtegetni kisfiát, akit becsempészett a laborba, hiszen hiányzott neki. Brennan tartja magát ahhoz, hogy most dolgozik, és meg kell elégednie a fényképekkel, amiket kap, de azért persze nem árulja be Angelát. A kuponcserélők összejövetelén Sweets lenyűgözve, Booth inkább némi fenntartással figyeli az indulatoktól túlfűtött kuponozókat. A fenyegető emailek írójánál egy fémdoboz van a legértékesebb kuponokkal, és mivel az akár a gyilkos fegyver is lehetett, Booth rövid úton letartóztatja a nőt – a többiek pedig kiéhezett hiénák módjára vetik rá magukat a közöttük landoló dobozka tartalmára. A kuponos nő és az áldozat régen legjobb barátnők voltak, de aztán jött a kupon-mánia. A nőnek viszont remek alibije van a gyilkosság idejére: egész máshol vásárolt, és ezt igazolni is tudja a blokkokkal.
Michelle köszön be Camhez, de a kezében lévő ebédről kiderül, hogy Finnek hozta. Cam nem tudja eltitkolni véleményét: azt szeretné, hogy a fiatalok ne találkozzanak többet, hisz az ő dolga vigyázni Michelle-re, és hát milyen jól végződött a múltkori párkapcsolata is. Nevelt lánya visszavág azzal, hogy elmúlt ám 18, azzal randizik, akivel akar. Cam még kétségbeesetten utána kiabálja, hogy még mindig nem ihat (náluk 21 év az alkoholfogyasztás korhatára), de Michelle elviharzik a szendvicsekkel. Az FBI-nál Shaw ügynök csekkolta a kuponos nő alibijét és az megáll, rájött viszont, hogy Barb férje más nőkkel vacsorázott, amíg a felesége levásárolta a kuponjait. A közös bankkártya használati adataiból sokminden kiderülhet. Emellett kiderül az is, hogy Shaw ügynöknek van egy három éves fia, akit egyedül nevel, illetve az Édesanyja szokott vigyázni a gyerekre. Ám ez most nem számít, hiszen ő épp dolgozik, az FBI különleges ügynöke, most csak ez számít. Booth azért biztosítja róla, hogy remek anyuka.
Finn összerakta a koponyát, Brennan pedig talál a sérülésben egy apró fémdarabot, nyilván a gyilkos fegyverből. A gyakornok ránézésre megmondja, hogy a darabka alumínium. Brennan elismerően bólogat, azonban Finn másik problémájában, nevezetesen Cam szívének meglágyításában nem tud segíteni, ő még csak a hathetesek szintjén van anyukaságból, szoptatásban és pelenkacserében Finn bizalommal fordulhat hozzá.
Amíg Booth a csalfa férjjel beszélget, aki beismeri, hogy más nőkkel randizott, de kitartóan tagadja a gyilkosságot, Finn Camnek mondja el, értesült a Michelle és közte zajlott vitáról, és megérti a nő indokait, a lányát akarja megvédeni, és ő ezt tiszteletben tartja. Hodgins jő és hívja el a srácot gyilkos fegyvert azonosítani, épp jókor. A Barb férjének farmjáról hozott eszközök egyike sem stimmel, ám a bogaras tudós a koponyán talált apró elszíneződésről, amit az antropológusok vérnek hittek, megmondja, hogy tinta, így Brennan máris rájön, mivel csapták le az áldozatot: az üzletvezető táblájával. A pasas épp olyan színű jelölőfilccel húzta át a lejárt kuponokat a szemük láttára, mint amilyet most találtak a koponyán.
Kedvenc nyomozóink így aztán visszamennek a Fields áruházba és végighallgatják Chad nagymonológját Barbról, aki annyi bosszúságot okozott neki. De ő csak megütötte. Azonban ezzel közvetve a pasas támadása okozta a halálát, hiszen előle bújt el a kamion alá, sőt Bones apró koponya-darabkát is talál a tábláján, úgyhogy jól kiosztja: csapkodás helyett szóbeli meggyőzéssel kellett volna próbálkoznia. „Friss Anyuka” – magyarázza Booth, mialatt letartóztatja a pasast, és ha már egy hatalmas áruházban vannak, egyúttal jól be is vásárolnak mindenféle természetes alapanyagú babacuccból.
Aznap este egyrészt a laborban Michelle először is dühében leöregezi Camet, majd totálisan meghatódik Finn vallomásától, miszerint képtelen lemondani róla, még akkor sem, ha elveszíti emiatt az állását. Cam végül enged nekik és megígéri Michelle-nek, hogy nem fog többet öregként viselkedni. Finn pedig megtarthatja az állását. Booth-éknál otthon Bones le sem akarja tenni a kezéből a kislányukat, pedig már elaludt, de hát annyira hiányzott neki. Persze az férfi javaslatát, miszerint maradjon még otthon vele, elutasítja, az ő munkája fontos, és most már Christine-ért is végzi. De, be fogja csempészni a picit a laborba. Minden nap.

Zene:
- „Clockin' Dosey Dough” by Ayala Deering Night Wade
- „The All Gone” by Erik Hubo
- „Amora Mia” by Library

2 megjegyzés:

  1. Ezen annyira mosolyogtam o.n., hogy kibújt belőled a szakmabeli, és ez később is így lesz, bölcsi, óvoda, stb. :)))))

    VálaszTörlés
  2. Ohh, ha valaha lesz az Amerikában annyira divatos óvodás színdarab Michael és Chirstine szereplésével, arról majd írok egy részletes szakmai elemzést (:

    VálaszTörlés