Oldalak

Intern in the Incinerator - Gyilkosság az intézetben

Alternatív magyar cím: Belügyek

Szól a riasztó a Jeffersonian épületében: füstárad ki a hamvasztóaknából. Nem egy oposszum az oka, nem is az a malac, amin Zack végzett kísérletet előző nap, hanem egy ember elszenesedett holtteste. Brennan némi fejszámolással megállapítja, hogy az áldozatot hajnali 1 és 3 között dobták oda. Az érkező Booth borzong egy sort a látványon, megjegyzem joggal, majd előveszi a vendégkönyvet, és mivel aszerint éjjel nem járt látogató az Intézetben, egy munkatárs lesz az áldozat. És a gyilkos is.
Az első vizsgálatok alapján nőről van szó, és mivel nincs szén a légcsövében tudható, hogy már halott volt, amikor a kemencébe került. A csontjai rengeteg helyen eltörtek, részben traumától, részben az égéstől. Angela jő a hírrel, miszerint a Jeffersonian Atyaúristenét, Bancroftot behívták egy elbeszélgetésre. Azután ránéz a koponyára, és ezúttal, mintha csak Angie szemével néznék, mi is láthatjuk, hogyan szokott az áldozatoknak arcot varázsolni. Az eredmény megrendítő, Angela elsiet. Brennan utánamegy, és még az együttérző hangját is előveszi, amikor végre leesik neki, hogy barátnője személyesen is ismerte az áldozatot: Kristen Reardon gyakornok volt, bár csak az apja kedvért dolgozott az Intézetben, valójában tervező akart lenni. Brennan pedig az apját ismeri, járt az egyik órájára. A személyes háttérinfó a lányról, miszerint egy nős férfival járt a kollégái közül, az antropológusnőt nem hatja meg, de barátnője biztosítja róla, hogy Booth fontosnak találja majd.
Ügynökünk beszél Bancrofttal, aki nem egy egyszerű ember, de egyelőre együttműködőnek bizonyul a nyomozásban, sőt azt is megemlíti, hogy az áldozat apja, dr. Reardon az ő hathatós segítségével távozott a Jeffersonianből. Továbbá figyelmezteti Booth-t, hogy a sok tudóssal nem lesz könnyű szót értenie, aki erre megereszt egy félmosolyt, ugyan már, ez neki rutin. Brennannek viszont nem az egy szülővel közölni a gyereke halálhírét, megteszi, de ő is nehezen viseli a dolgot. Az élet viszont nem áll meg: Cam kihasználja, hogy Booth épp ráér és visszautasíthatatlanul meghívja az apja 60. születésnapi ünnepségére, mivel tart attól, hogy az örege mit szólna, ha megtudná, hogy egyedül él.
Dr. Reardon nem tudott a lánya viszonyáról, befut viszont Kristen felettese, Dr. Evan Klimkew, aki elmondja, hogy a részlegükön a műtárgyak hitelesítését végzik, továbbá nagy verseny van a gyakornokok közt egy ösztöndíjért. Kristen volt az esélyes, annak ellenére, hogy nem szívből végezte a munkáját. Booth rögtön beszélni akar a fő riválisával, még jó. Neil Tyler épp a trezorban talált műtárgyakkal foglalkozik és Gormogon ikonográfiát azonosít egy érmén. Nem ez az első műtárgy, ami a XVIII. századi csoportra utal, ami anno a Szabadkőművesek és az Illuminátusok hatalmát próbálta megsemmisíteni, ám ma már nem létezik. Neil nem tagadja, hogy irigyelte kissé Kristent, hisz a lány gazdag családból jött, neki meg alaposan meg kellett, sőt még most is meg kell küzdenie azért, hogy tanulhasson. Azonban a melója most kapóra jön, előző este is dolgozni ment el, még éjfél előtt, így nem volt az Intézetben a gyilkosság idején. Ráadásul meleg, így részéről a romantikus kapcsolat is kiesik.
Brennan megtalálja az áldozat táskáját, benne a mobiljával. A híváslistában persze van egy szám, amit sokszor tárcsázott, nyilván a pasijáé lesz. Bones kifejti, hogy a lányt a Gormogon-anyag kutatása miatt is megölhették, ebben az esetben valaki az Intézetből lesz maga a Gormogon. Booth ebbe nem menne bele, és nem is kell neki, mert ebben a pillanatban egy test zuhan el az ablak előtt, ahol éppen álltak. Gyorsan megbeszélik, hogy ez valóban megtörtént, és már rohannak is lefelé – ahol Zacket és Hodginst találják. Független kutatómunka címszó alatt ledobtak egy bábut az utcára, hogy a koponyatörésekből megállapítsák: Kristen teste csak a legfelső szintről eshetett a hamvasztóba. Ahol az öltönyösök irodái vannak.
Cam szól Booth-nak, hogy egyrészt a lányt leszúrták és emiatt rengeteget vérzett, másrészt az egész Jeffersonian arra következet, hogy a halálának köze van a Gormogonhoz. Az FBI-os erről egy szót sem akar hallani, egy bizonyos dr. Aldridge-ről ellenben annál többet. Cam elmondja, hogy ő vezeti a Közép-Keleti osztályt, továbbá, hogy az irodájához el lehet jutni a felső szintről egy összekötő folyosón, és csak ezek után tudja meg, miért fontos mindez: Booth lenyomozta, a pasas számával volt tele Kristen mobilja. Aldridge kőkemény tudós-stílussal tartja magát Booth-szal szemben mindaddig, amíg át nem világítják az irodáját UV-fény alatt, amiből kiderül: az ő íróasztalánál gyilkolták meg a lányt, sőt ott van nála a kiskocsi is, amin a holttestet eltolták a hamvasztóaknáig.
Hodgins és Zack máris teljes egyetértésben utálják és Gormogonnak nevezik a pasast, Angelának még vannak kétségei, mivel Aldridge vegetáriánus. Zack közben megállapította, hogy egyetlen, 67 fokos szögben, hátulról érkező szúrás volt a halált okozó sérülés. Mivel Cam utasítja a kis csapatot, hogy gormogonos találgatások helyett csak a bizonyítékokkal foglalkozzanak, Hodgins is mutat egy szilánkot, ami az 5. bordában volt, továbbá cédrus-származékokat is talált, amit a közel-keleten az égő hús szagának semlegesítésére használtak. Aldridge szakterülete. Angela bizonytalan, valamennyire ismerte a pasast, ittak párszor, de ennyi, Angie nem fekszik le nős férfiakkal. Zack pedig kap egy taslit Hodginstól, hogy megértse, miért más a tény, hogy Angela férjezett létére más pasikkal fekszik le.
Aldridge kihallgatása Bonesra vár, hamár a pasas Booth-t hülyének nézte az első beszélgetésükkor. Ugyan a nő biztosítja róla társát, hogy ez nincs így, de ettől még a kikérdezést nem ússza meg, egy gyors kihallgató-tanfolyam után Booth egymásnak ereszti a két tudóst, a gorgonzoláról pedig továbbra sem szeretne hallani. A Gormogonról se, úgyis mindegy. Inkább megy a csudatükör mögé, hogy Kristen apjával figyelje, hogyan szorongatja meg Brennan a tudós pasit, aki sokat elért azzal, hogy az eszével kérkedett, de sokat is veszíthet, ha a kis viszonya nyilvánosságra kerül, hiszen a neje családjának pénzéből él ilyen jól. Végül a fickó ügyvédet kér és alkut akar kötni, így nem lesz azonnal megoldás. Amúgy is este van, méghozzá annak a bizonyos születésnapi vacsorának az estéje Caméknél. Booth ajándékot is vett, Cam csinos, a húga, Felicia, aki viszi őket kocsival pedig először késik, majd négyszemközt maradva egy félreérthető megjegyzés után kikezd az ügynökkel, megcsókolja, Booth hosszú este elé néz.
Másnap a laborban Angela azt ecseteli Hodginsnak, hogy a bogaras tudós mennyivel jobb jelölt lenne gormogonnak, mint Aldridge, mivel briliáns, paranoiás összeesküvés-elméletes és végtelenül leleményes is. Miután Hodgins biztosítja róla szerelmét, hogy ő nem Gormogon, elmondja, hogy az áldozat bordájában talált szilánk a tömegspektrométer szerint 800 éves réz. A gyilkos fegyver tehát egy műtárgy. Angela máris keresi a Jeffersonian adatbázisában, és akad is találat: egy lándzsahegy, amit épp Aldridge részére vittek el a hitelesítési osztályra a Gormogon-trezorból. Nyomozóink lemennek Klimkew-hez és Hodgins leteszteli a lándzsahegyet, de nincs rajta vér. Klimkew tudott Kristenék viszonyáról, látta őket csókolózni, és amíg erről beszélgetnek, Hodgins visszaviszi a lándzsahegyet a helyére, közben pedig rátalál Aldridge-re – a pasas felakasztotta magát az ezüst csontváz előtt. Hiába vágják le olyan gyorsan, ahogyan csak tudják, már semmit sem tehetnek.
Cam elvégzi a boncolást, és megállapítja a gyilkosság tényt, dacára a látszatnak (Aldridge özvegye még beismerő és bocsánatkérő e-mailt is kapott a férjétől a halála előtt). A halál oka tisztázatlan, és már Cam is a Gormogont emlegeti, amit Brennan még mindig makacsul elutasít. Cam véletlenül elszólja magát a vacsoráról, amit Booth társaságában töltött, mire az antropológusnő fura fejet vág, ám ekkor jő Hodgins, aki az akasztáshoz használt kötelet elemezte. Egy régi selyemkötélről van szó, nemesek kivégzésénél használták anno, ám a jelenlegi gyilkosuk rajta hagyta a DNS-ét, amikor felhúzta vele Aldridge-t. Hodgins a Labor királya, természetesen. Brennan a röntgenképeken látottak miatt megkéri Camet, hogy nézze meg Aldridge kálium-szintjét, kicsit magas. Rájönnek, hogy a pasas egy izomlazítót kapott nagy dózisban, ami így blokkolta a szívét és a tüdejét, és mivel a szervezet káliummá alakítja át, szinte kimutathatatlan. Ironikus, hogy mindezt épp dr. Reardon könyvéből tudják.
Booth beszámol Felicia akciójáról Hodginsnak, aki roppant jól szórakozik a történteken, de abban igaza van, hogy Booth jobban teszi, ha még Felicia előtt szól Camnek… még akkor is, ha ez rosszabb, mint amikor együtt voltak, haha. Azonban előtte még kihallgatja Reardont, aki tartja magát ahhoz, hogy nem ölt meg senkit, és kötélnyomok sincsenek az alkarján. Hodgins felteszi, hogy a réz szilánk, amit Kristen bordájában találtak, talán egy bronz tárgyból származik, mivel a réz a bronz egyik összetevője. Cam szerint is jó az ötlet, bár az is átgondolandó, hogy esetleg valóban a bogaras tudós lehet a Gormogon. Az Intézetben annyi a bronz fegyver, mint égen a csillag (de egy sincs közülük a trezorban), évekbe telne letesztelni az összest.
Angela csodagépe most is segít: Kristen sérülését lemodellezve kiderül, hogy lányt kvázi felnyársalták egy 67 fokos szögben álló hegyes tárgyra Aldridge íróasztalán. Bancroft mindenáron azt akarja hallani, hogy az egész egy baleset volt, ám arra is fény derül, hogy Aldridge találkozni akart egy szövetségi ügyésszel, rejtély, hogy miért. Mivel a mérgezését és ezáltal a gyilkosságot nem lehet bizonyítani, Bancroft biztos a dolgában, Shakespeare-t idéz síri hangon, emellett megfenyegeti kicsit Angelát is a Gormogonnal, szerinte biztosan ő lenne a sorozatgyilkos következő áldozata.
Hodgins minden bronzfegyvert letesztelt, ami szóba jöhet, de nem talált egyezést. Biztosan becsempészték – véli Booth, Bones és Hodgins vigyorognak, na az lehetetlen. Aztán a nő végiggondolja a dolgot és rájön, hogy mégis kivitelezhető, ha elküldik postán. Ezesetben pedig a Hitelesítési osztályhoz kerül. Kristen munkanaplójához sem Hodginsnak, sem Bonesnak nincs hozzáférési jogosultsága. Booth viszont simán belép Cam jelszavával, majd közli, hogy tudja ám Bonesét is: nárcisz. Nem volt nehéz kitalálnia. Kristen Lurisztán műtárgyakon dolgozott, az ügynök szerint azokat az iraki feketepiacokon árulják, csempésszel van dolguk, nem a Gormogonnal. Zack majd átnézi a műtárgyakat, Bones pedig lecseréli a jelszavát. „Százszorszép” – vágja rá Booth, és inkább egy bolygót javasol, majd pár lépés után diadalmasan visszaszól: „Jupiter!” Cam irodájában viszont már nem ilyen jókedvű, miután beszámol a csókról, a nő pedig rájön, hogy a húga azért volt vele kedves, mert azt hitte, ellopta a pasiját. Befut Felicia is, Booth rövid úton elmondja neki az igazat, a nővérek először egymással kapnak össze, ám végül teljes egyetértésben akadnak ki az ügynökre és indulnak el ebédelni. Áhh.
Zack megtalálja a gyilkos fegyvert: egy nyársas antilop szobor. Az Jeffersonian adatai szerint a szobrot egy arlingtoni postafiókba küldték. Cam tájékoztatja Bancroftot, ahogyan arról is, hogy kedvenc nyomozópárosunk megszervezte a posta megfigyelését – másnapra. Majd telefonál Booth-éknak, akik persze már a helyszínen vannak. Az ügynök Bancroftra tippel, Bones nem vesz részt a találgatásban, de nem is nagyon lenne rá ideje, ugyanis Klimkew már meg is érkezik a szoborért. A pasi először a Gormogonra, majd Aldreidge-re fogja a gyilkosságokat (Booth a kihallgatás alatt megint dobókockákkal játszik, mint az 1x16-ban), de a karján ott a kötél nyoma, ezt nem ússza meg.
Booth jelentős mennyiségű alkohollal próbálja orvosolni Bones bánatát, hiszen ismeri: ő is, mint a Jeffersonian összes dolgozója, remélte, hogy a Gormogon volt a gyilkos, nem pedig közülük valaki. Bonest különösen érzékenyen érinti az eset, hiszen azon a helyen történt, ami az otthona, az élete értelme. Igaza van, a nő úgy érzi, elárulták őt, és Booth-t kérdezi, hogy ő is el fogja-e. „Nem” – érkezik a válasz, épp időben, mivel már szinte biztos a fejfájás másnapra (ez is egyfajta kísérlet, akárcsak Hodginsék lökött dolgai…), és Bones a következő papírpoharat bizony elhibázza…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése