Oldalak

Death in the Saddle - Nyeregben

Alternatív magyar cím: Lóhalálában

Sátorozó kissrác talál egy hullát, teli kukaccal. Mivel még sok rajta a lágyszövet, először Cam vizsgálja meg és figyel fel rögtön a homlokon levő sérülésre. Ezen kívül még furcsaság, hogy az áldozat kezeit elöl kötözték meg, az orrát és a száját pedig valamiféle krémmel kenték be. Bones is befut és értetlenkedik egy sort, hogy miért is kell ő feltétlenül egy húsos hullához, ez talán egy körmönfont terv Camtől, hogy egy ügyre állítsa őket Booth-szal? Cam a hiányzó lábfejekre utal, ott nyilván van csontsérülés is, na ehhez kell Brennan. Booth pedig a vérnyomokat követve rálel a két lábfejre, elásták őket nem messze a holttesttől (ha három lábfej lenne, az még ügynökünket is lenyűgözné… no comment…).
Cam szerint az áldozat kb. 4 napja halt meg, ezt Hodgins is megerősíti a bogarak alapján. A halál oka a homlokát ért sérülés, a szövetkárosodás valamiféle pengére utal, „akárcsak a csontsérülés” – teszi hozzá Brennan, Cam pedig csak somolyog egyet azon, hogy kolléganője a húst és a csontot versenyezteti éppen. A kezeket a halál után kötözték meg, és akkor vágták le a lábait is. Angelát pedig hipnotizálni fogják, dobja be a hírt az érkező Hodgins. A cél, hogy eszébe jusson a férje neve, mert ugye a Birimbau nyilván csak egy gúnynév, Brennan máris jelzi, hogy kis furulyát jelent, ami nem igaz, mert a birimbao egyfajta húros hangszer, viszont jól lehet rajta vigyorogni úgy, hogy az antropológusnő ne értse, mi a poén tárgya.
Hodgins elemzése kimutatta, hogy a krém egyfajta napvédő-krém, de lovaknak ám, Cam kukoricát, zabot és melaszt szed ki a gyomorból, Brennan pedig a fogak és az állkapocs csontsérüléseiből zabla használatára következtet, ez érdekes. Booth lefuttatta az áldozat ujjlenyomatát: Ed Milner, Marylandből; és beszél a feleségével, aki úgy tudta, a férje egy céges nyaraláson van épp. Ed a neje szerint aranyszívű ember volt, és igazán nem érti, miért akar Booth mindenáron lovas kötődést találni. Bones közben utánaolvasott a lovas szokásoknak és rájött, hogy a lábak levágása a győztes telivérek eltemetési szokására utal. Hol járhatott Ed, mikor a munkahelyén meg úgy tudták, a családjával van?...
A szerencsétlenül járt fickó hitelkártya-kivonata alapján nyomozóink egy virginiai fogadóba indulnak, míg Angela azon kesereg, hogy nem hisz a hipnózisban. Közvetlen tapasztalata is van arról, hogy a dolog kamu, hisz ő már cirkuszossal is járt, ugye. Camnek meg arról van szakszövege, no meg tapasztalata, hogy igenis működik, őt is hipnotizálták már, és 3 napon keresztül kotkodácsolt utána, ha valaki azt mondta: kávé. (Sőt, talán még most is tart a hatás.)
Virginiában a nyomozás váratlan fordulatot vesz, amikor hosszas faggatózás után kiderül, hogy a kérdéses fogadóban ló-fétises hölgyek és urak élhetik ki fantáziájukat, előítéletek nélkül. Mr. Ed egy ló. A tulaj furcsállta is, hogy csak úgy lelépett, ugyanis előre fizetett az ott-tartózkodásért – vagy a kongresszuson való részvételért, ahogy ő fogalmaz. A látvány döbbenetes, bár Bones nem furcsállja, szerinte az egész a domináns és az alávetett személy egyensúlyáról szól. A szadomazochizmus egyik verziója. Booth azért kiköti, hogy a szex az elköteleződésről szól, de inkább visszakanyarodnak a nyomozáshoz. Bones nem vesződik engedélyekkel, elrikkantja magát, hogy Ed lovasát keresik, és miután társa is meglobogtatja az igazolványát, meg is találják.
A lovas, Anne, az interneten ismerkedett meg Mr. Eddel, bár a folyamatos szerepjáték miatt nem tudott feltétlenül sokat a világi életéről, ami Bones szerint persze teljesen természetes. Anne-nek elég volt az is, hogy Edben megtalálta a tökéletes lovat, és szerinte nyomozóinknak a férfi feleségével kellene beszélni, ugyanis az asszony rájött mindenre, sőt járt is náluk, másnap pedig Ed eltűnt. Booth addig viccelődik nem leplezett gúnyos felhangot használva Anne-nel, hogy a nő végül megelégeli a dolgot és kikéri magának a tiszteletet.
Hazafelé tartva Booth igazán lassan vezethet, ugyanis társának haja a lehúzott ablakok mellett meg sem lebben, ügynökünk pedig azon mereng közben, hogy melyik a rosszabb: megtudni, hogy a párunk megcsal, vagy pedig azt, hogy titkos élete van lóként. És hiába hoz fel Bones történelmi tényeket a témáról, lealacsonyítani valakit egy szexuális játékszerré akkor is rossz dolog. Ed felesége a kihallgatóban, beismeri persze, hogy elsőre hazudott, de hát totál lesokkolta az egész. Névtelenül hívta fel őt egy akcentusos férfi, aki megmondta neki, hol találja a férjét, de a lovas dolgot „elfelejtette” említeni, így szegény nő csak ott helyben szembesült férje viselt dolgaival. Hazahajtott és nyomban telefonált egy válóperes ügyvédnek, ami hihető, de egyáltalán nem biztos alibi. Bones hisz neki, szerinte ez az egész egy kultúra, és nem csak a lábak levágása utal arra, hogy a gyilkos ismerte a lovas szokásokat, hanem a kezek összekötése is: a farmerek összekötötték a lovak mellső lábait, hogy azok ne kóboroljanak el. Cél tehát a titokzatos hívó megtalálása.
Zack azon ügyködik, hogy megtalálja a gyilkos fegyvert, ennek érdekében lenyomatot készít a koponyasérülésről. Hodgins közben a lovas fétisen mereng, majd meglepődik Zack „Milyen dinnyének van szezonja?” kérdésén, hiába, a srácnak gyorsan forog az agya. Kísérlet lesz ebből, amire már a bogaras tudós szeme is felcsillan. Kedvenc nyomozóink időközben visszamennek a fogadóba, hogy – némi eszmecsere után a szexuális szerepjátékokról – beszéljenek Anne új lovával, akinek emberként akcentusa van. Thor két homlokpaskolásra egykettőre visszaváltozik emberré, Bones pedig ügyesen blöfföl egyet, hogy van felvételük a beszélgetéséről Ed nejével, így a pasi már Calvin Johnsonként számol be róla, hogy valóban ő hívta fel a nőt, mert Anne lova akart lenni. De gyilkolni azért nem érné meg az új gazdiért.
Angela lázasan keres egy esküvői fotót, de nem emlékszik, melyik könyvébe tette. Emellett már előre elege van a hipnotizálósdiból, és még Hodgins sem tudja megnyugtatni sem a dinnyéivel, sem azzal, hogy pont ilyen dilisnek szereti. A dinnyék viszont kapóra jönnek Zacknek, aki rájött, hogy egy patatisztító kés a gyilkos fegyver, bár egy kissé gyorsabban és egyszerűbben bizonyítja ezt, mint ahogy Hodgins képzelte a dolgot. Lehetséges, hogy az Irakban töltött idő a tettek emberévé formált – véli Zack, a bogaras tudós erre megereszt egy sokatmondó félmosolyt. Mindenesetre a lovakat is egy, a homlokukra mért erős csapással ölik meg.
Hodgins Cam kezeinek összekötözésével demonstrálja neki, hogyan nyomozható le a bálázózsinór az egyedi jellemzői alapján (és elég jó a technikája, hm…), majd elrohan Booth-szal is közölni mindezt. Angela próbál lenyugodni, ugyanis a hipnotizálása sikertelen volt, nem lazult el eléggé. Ám Brennan megzavarja a meditációját, és még ő is látja, hogy barátnője ideges. Angie mindettől csak még jobban kiakad, talán valahol legbelül mégsem akarja, hogy a titokzatos férjéhez kapcsolódó zavaros emlékei valóságos alakot öltsenek. De azért igyekszik, hogy ne kelljen a hipnotizálást a következő hétre halasztani.
A lovas vendéglő tulaja a kihallgatószobában, Booth kiderítette, hogy Anne, a zsoké a pasas felesége és a cég társtulajdonosa volt, de aztán elváltak. A bálazsineg viszont ott van mindenfelé, valóban bárki levághatott egy darabot bármelyik szénabáláról. A patatisztítókését viszont ellopták, és hát nem is jelentette, mert a zsarukat úgysem érdekelte volna, túl olcsó – most derül ki, hogy ez súlyos hiba volt. A tulaj szerint a kést az egyik lovas ügyfele vitte el, Tom Mularz, aki hentesként röplapokat osztogatott a lóhús fogyasztásának népszerűsítésére. Ezeket a röplapokat vette el tőle a tulaj és tárolta a kocsijában, és a késsel együtt a lapok is eltűntek persze – épp aznap, amikor Ed Milnernek is nyoma veszett.
Hodgins talált valami igazán különlegeset, ám Zacket jelenleg teljesen leköti, hogy rájött: az áldozat lábát nagy szakértelemmel távolították el, méghozzá a patatisztító késsel. Hodgins is ugyanerre jött rá a részecskékből. A hentes egyre gyanúsabb, Bones és Booth meg is látogatják, a nő pedig nem mulasztja el néhány szóban megemlíteni, hogy utálja a hentesbolt szagát, no meg az állatok lemészárlásával sem ért egyet. Az FBI-os jelvény láttán nyúlcipőt húzó hentest meg sikeresen üldözőbe veszi és lesokkolja az „Állj, vagy herén rúglak!” figyelmeztetéssel annyira, hogy Booth közben odaérjen a másik irányból és megbilincselje a fickót. A kihallgatóban aztán kiderül, hogy a hentes srác szintén részt vesz a szerepjátékban, de mint lovas, nem ló, és azért futott el, mert lelépett a Nemzeti Gárdából, ahová eredetileg azért ment, hogy segítsen az embereken, és nem tetszett neki, amibe került. Lóhúst enni viszont számára, mint a lovakat tisztelő ember számára valami földöntúli élmény. A srác elég fura, de azért van alibije.
Brennan a szemüreg környéki karcolásokból rájött, hogy a gyilkos kivájta az áldozat szemét, tehát feltehetően hozzászokott az efféle műveletekhez. Cam azt javasolja, ellenőrizzék le az orvosokat a lovas csapatból. Anne is orvos, és bár korábban azt állította, az utolsó éjjelét nem töltötte Eddel, Cam mégis talált spermanyomokat a vizsgálatok során, ami ennek ellenkezőjére utal. Eközben Angela hipnotizálása nem várt eredményt hoz: a nő egy méretes darázzsal kerül szembe, így aztán igazoltnak tekinti eddigi állítását, miszerint az egész dolog nem ér semmit.
Nyomozóink addig kutakodnak az istállóban, amíg megtalálják a patatisztító kést. Szembesítik a bizonyítékokkal Anne-t, aki egyébként szemsebész, míg végül a nő bevallja, hogy valóban úgy történt minden, ahogy Booth-ék mondják. Ő elhagyta a férjét és Thort Edért, ám amikor a férfi el akart menni a feleségéhez bedühödött, és a megszokott homlokon csapós mozdulattal megölte.
A darázsnak végül mégis lesz értelme, Angela otthon megvilágosodik és előbányászik egy könyvet nukleáris sugárzással létrehozott óriás darazsakról. Azt olvasta Fijin, benne is van a könyvjelzőnek használt esküvői fotó, a hátán az „Angie és Grayson” felirattal. Megvan hát a név: Grayson Barasa. Folytatódhat a felkutatás-válás-esküvő küldetés, bár Hodgins még mindig kissé furán nézegeti a hatalmas embert a fotón.
A Royal Dinerben Bones tovább kampányol a vegetáriánusság mellett, ám Booth-nak nem a lóhús felemlegetésétől megy el az étvágya, sokkal inkább a lovas szerepjátékétól, és olyan monológot vág le Bonesnak a valódi emberi kapcsolatokról, ami igazán szép. Néhányan talán rossz helyen keresgélnek, vagy feladják a reményt, mert már nem hiszik el, hogy valaki vár rájuk odakint (közben Zacket mutatják a laborban, munka közben), de mások próbálkoznak újra és újra (Cam randira készül), mert néha két ember találkozik és ott van közöttük a szikra (Angela és Hodgins), és végül eggyé válnak. És bár Bones közbevetése, miszerint tudományosan lehetetlen, hogy két test ugyanazt a helyet foglalja el, igaz, de a lényeg a próbálkozás, amivel egyre közelebb jutunk a fizika törvényeinek áthágásához… a csodához. Azok az emberek ott a farmon ezt meg sem közelíthetik a kis játékaikkal. Erre bizony Bones sem reagálhat mást, minthogy azonnal elismeri Booth igazát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése