Oldalak

The Wannabe in the Weeds - A rajongó

Alternatív magyar cím: Halálos dallamok

Egy karaoke-bár lelkes közönsége és előadóművészei között feltűnik egy egészen tehetséges fickó, hogy – miután dalolás közben átható pillantásokat vetett egy mérges arcú pasas barátnőjére, sőt az előadás után néhány elsuttogott szót is váltottak – erősen oszló állapotban, sok-sok törött csonttal bukkanjon fel újra a susnyásban. (Ó, ma este Megasztár válogató, el ne feledjem. Az aktuális áldozatot alakító énekes is a műsor amerikai testvérében vált ismertté: Ace Young, csekk)
Booth tüsszög, mert allergiás, Bones ezt furcsállja, de hát a sivatagi bevetéseken ez nem jelentett gondot, ott homok van, ugye. Miután ezt tisztázzák, megtalálják a koponyát is az aratógépben, lehet vinni a laborba mindent. Az előzetes vizsgálatok alapján az áldozat megfázott, mivel tea, méz és torokfertőtlenítő volt a gyomrában a halálakor. Emellett erős izomzatú volt, Zack ezt hallva máris részletezi napi edzésprogramját, sikerül is meglepnie Camet. A fogak alapján van találta a hullára: Tommy Sour. Két hete jelentette az eltűnését a szomszédja, na nem a jó barátságuk miatt – tudja meg tőle nyomozópárosunk – hanem mert idegesítette a folyamatosan sípoló ébresztő. A pasas ugyanis művész, kiállításra készül, ám az irritáló hang alkotói válságba sodorta. Elmondja továbbá, hogy Tommy egy fitnesz-klubban dolgozott, és egy „Hájas Pam”-ként emlegetett ügyfele követte őt. Bones pedig büszke magára, amikor rájön Pam megjelenésének céljára, haha.
Amíg Zack azt keresi, milyen vágóeszköz hagyott érdekes nyomot a C5-ös csigolyán, Booth-ék a fitnesz-terembe mennek. Amíg a tulaj előkeresi Pam címét, ügynökünk legalább kinézelődheti magát, még ha ez nem is segíti kifejezetten a nyomozást. Pam Nunan kapásból egy fényképalbummal érkezik az FBI-hoz, hogy nyomozóink minél többen megtudhassanak az ő szeretett Tommy-járól, igaz, a képek kissé távolról készültek, de hát a srác már csak ilyen szégyenlős. Bones nem tudja olyan jól titkolni a meglepetését, mint Booth, amikor a nő azt állítja, az áldozat viszonozta az érzelmeit, ezért Pam ványadt madárijesztőek titulálja, röhögök.
Megváratják kissé a kihallgatóban, Sweets és Brennan a csudatükör mögül figyelik a ténykedését. A pszichológus szerint próbálja irányítása alatt tartani a helyzetet, az antropológusnő ezzel szembe úgy véli, egyszerűen unatkozik, őt a maga részéről egyébként sem érdekli az agyturkász-duma, hiába hiszi Sweets az ellenkezőjét. Úgy tűnik, ezúttal Brennannek lesz igaza, így aztán Booth-szal együtt nem is veszi túl komolyan a kis pszichológus figyelmeztetését, miszerint a nő veszélyes. Elvesztette, akit szeret (talán meg is ölte, hogy ne hagyhassa el őt), az érzelmi kapcsolatait pedig manipulációval hamisítja, értékel ajándékokkal például. Amikor pedig Booth vigasztalásképpen megveregeti a vállát (Sweets felszisszen a csudatükör túloldalán, ez hiba volt), ijesztő fény villan a szemében. Alibije viszont van – a családjánál volt, az esküvőt tervezgették, uhh –, így elengedik és megcélozzák a karaoke-bárt, amiről Camtől szereztek tudomást. Baktériumot talált ugyanis a mézben és a járványügyi feljegyzések szerint a fertőzés a bárból indult.
Újból hallhatunk hát néhány fantasztikus produkciót, Bones lelkesen értékel is, mintha ő lenne Soma – igaz, arról gőze sincs, ki az a Kelly Clarkson, de mindegy. A tulaj először azt hiszi, Booth-ék a fertőzött méz miatt jöttek, azután pedig Tommy vetélytársára mutogat, no nem a rosszarcúra, hanem egy másikra, aki épp utána énekelt az eltűnésének estéjén. Sajnos nem azt a dalt, amit szeretett volna, mivel azt áldozatunk jól ellopta tőle. Egy tehetségkutató ügynök is volt a bárban aznap, a sikerért pedig mindent, ugye. Volt egy kis lökdösődés is köztük a történtek miatt, de ez minden. Az ügynök aznap este is ott jegyzetel, Booth megkaparintja a noteszét és rájön, hogy valójában nem is ügynök. A bár tulaja bérelte fel, hogy nagyobb legyen a forgalma. Booth megfenyegeti kicsit a két csalót, hogy hagyják mindezt abba, majd kocsiba ülnek Bonesszal  - mi pedig láthatjuk, ahogy Hájas Pam fotókat készít az ügynökről az utca túloldaláról.
Zack még mindig a gyilkos fegyvert próbálja meghatározni, Hodgins azonban már nagyon vinné a csontokat. Zacknek sikerül rövid időre elterelni a bogaras tudós figyelmét egy rögtönzött kis koncerttel, hiszen gyerekként őt is járatták énekórákra, hátha jobban beilleszkedik majd a korosztályában. Nem jött össze, a gyerekek irigyek voltak ám, nyilván. Most viszont a fél Jeffersonian odacsődül az egyszemélyes koncertre, akkora hang jön ki a srácból. Zack csupa meglepetés, ezt jó lesz megjegyezni. Hodgins pedig végül csak elviszi a csontokat, a részecskeelemzéssel talán közelebb juthatnak a fegyverhez is.
A Royal Dinerben elköltött vacsora mellett Bones és Booth az elismerésről és a sikerről beszélgetnek, és még a nőnek is sikerül a maga érdekes kis stílusával körülírnia, hogy úgymond csodálja a társát mindazért, amiben ő a legjobb. Az érzés kölcsönös. Ekkor Pam hívja Booth-t azzal, hogy információi vannak Tommy megöléséről, de csakis Bones nélkül hajlandó megosztani azokat. Booth belemegy, de végül nem tud meg semmit az ügyről, kap viszont egy pár zoknit a legújabb rajongójától. Pam úgy látszik, hamar túltette magát szerelme halálán, hisz Tommy biztosan nem akarná, hogy élete végéig gyászoljon. Az FBI-ügynök pedig olyan kedves és vicces, udvarias, no meg jóképű is…
Sweets elemzi az előadóművészet pszichológiai hátterét Tommy videoklipje alapján, amit a MySpace-en talált meg. Bones elmeséli, hogy az édesanyja anno azt mondta neki, jobban énekli a Girls just wanna have funt Cyndi Laupernél, és persze nem hiszi el a pszichológusnak, hogy ez az állítás talán nem volt teljesen igaz. Zenei aláfestés és kellően könnyed légkör nélkül azonban nem fakad dalra. A videón végül feltűnik a korábban látott szerelmes pillantású hölgy is a mérges pasijával, aki gitáros. Bones agyában világítani kezd az a bizonyos villanykörte: a mérges ember gitáros, egy gitárhúr lesz a gyilkos fegyver, és ezt egy ártatlan, ámde Booth humorának megcsillogtatására kiválóan alkalmas sajton demonstrálja is menten. Sőt, a hitelesség kedvéért el is játsszák – és persze megint Zack az áldozat. A forgatókönyv csak úgy működik, ha Tommy kábítószer hatása alatt állt.
A mérges fickó érdekes dolgokat mond. Először is, a szerelmes csajszi nem a barátnője, hanem a fellépő társa, különben is férjnél van. Másodszor: anno ő mutatta be Tommy-t a fitnesz-terem tulajának, akivel közös vállalkozásba kezdtek – volna, ha Tommy nem nyúlta volna le a kölcsönzött pénzt, hogy elkészítse belőle a saját CD-jét. Cseppet sem meglepő hát, hogy a tulajdonost nem találják a munkahelyén. Booth keresteti, addig Brennan rákérdez Hodginsnál, mire jutott a részecskékkel, hiszen úgy tűnik, mégsem egy gitár húrja a gyilkos fegyver, hanem valamilyen más drót, talán az edzőteremből. Hamarosan meglesz a tulaj, aki állítása szerint csak el akart utazni jó messzire, új életet kezdeni egy olyan helyen, ahol a bank nem találja meg, hogy bevasalhassa rajta a kölcsönt. Miután Hodgins beront a kihallgatóba, hogy közölje, ezüsttel kevert agyag részecskéit találta a csontokon, a sztori máris hihetőbb. A bogaras tudós emellett azt is kiderítette, ki használ ilyen speckó agyagot: az áldozat szomszédja.
Házkutatási paranccsal felszerelkezve kedvenc nyomozópárosunk már megy is hozzá, Bones megvizsgálja az agyagvágó drótot és vért talál. Booth letartóztatja a pasast, ki kiakadt a folyamatosan áthallatszó idegesítő zajokra, amiktől nem tudott dolgozni: az ébresztőóra, az éneklés. Még a szemetet is teli torokból dalolva vitte ki, ezért rá akart ijeszteni kicsit. Ha nem lett volna betépve, biztosan nem tudta volna megfojtani a nála jóval nagyobb és erősebb énekest. Viszont utána végre csend lett. (A reggeli ébresztőig, ami azóta is sípol két percenként.)
A karaoke-bárban árul az epizód, az egész csapat elmegy, hogy meghallgassák Brennan éneklését. Némi unszolásra rááll a dologra, az előadás meglepően élvezetes. Egészen addig, amíg a bárban meg nem jelenik Pam, aki bizony sérelmezi, hogy az FBI-ügynök nem őrá tekintget, és eszelős tekintettel előkap egy pisztolyt, hogy lelője Brennant. Booth felfigyel az „Értünk teszem!” kiáltásra és társa elé ugrik, így Pam őt találja el. Bones odarohan hozzá, és amikor Pam újra lőne, felkapja társa fegyverét és egyetlen pontos lövést ad le vele – Pam torkát találja el, aki holtan esik össze. Mindenki ledermed (még Cam is, pedig ő orvos), Hodgins mentőkért kiált, Bones pedig egyre csak bizonygatja a homályosuló tekintetű Booth-nak, hogy minden rendben lesz.

Az epizódban elhangzott dalok:
- „Girls Just Want to Have Fun” by Cyndi Lauper
- „Far Away” by Nickelback
- „Piano Man” by Billy Joel
- „9 to 5” by Dolly Parton
- „I'm a Slave 4 U” by Britney Spears
- „Love Is a Many-Splendored Thing” by The Four Aces
- „Corner of the Sky” by John Rubinstein
- „Remember Me” by Silent Rage
- „Talk to the Animals” by Leslie Bricusse
- „The Second Time” Around by Frank Sinatra
- „Biggest Part of Me” by Ambrosia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése