Oldalak

The Man in the Mud - Mindenki sáros

Alternatív magyar cím: Sáros páros

Egy iszapfortyogóban romantikázni vágyó párocska női tagja jár majdnem úgy, mint anno Marcsa, amikor Miska közölte vele az „Ez csak az ostor nyele volt, Marcsa!” örök klasszikust, csak épp ostornyél helyett most egy csontváz karja szerepel a történetben. Visítás, pánikszerű távozás. Bones és Booth máris a helyszínen, az ügynök türelmesen tolmácsolja a Nemzeti Park felügyelőjének az antropológusnő mondatait, köztük azt is, hogy a gödörből az összes iszapot ki kell szivattyúzni és elvinni a Jeffersonianbe, hogy átszűrhessék. Az áldozatuk ezúttal egy 30 év körüli férfi tompa koponyatraumával, szóval biztosan nem magától ájult el és főtt halálra a közel 40 fokos sárban. Zack addig elemzi a töréseket a koponyán, amíg egy neandervölgyi párhuzammal megállapítja, hogy két vagy több támadót kell keresniük.
Sweets irodájában a kis pszichológusnak az a véleménye, hogy kedvenc párosunk a munkát használja a személyes konfrontáció elkerülésére, és mivel ezt ők nem tudják kapásból példákkal alátámasztva cáfolni (a piteevési szokásaiktól, miszerint Booth szereti, Bones meg nem, most eltekintünk), kénytelenek elmenni egy duplarandira Sweetsszel és a barátnőjével, hogy Sweets láthassa őket egy szociális helyzetben, aztán visszaengedhesse a természetes környezetükbe. Ugyan Booth kikéri magának, ő nem pisztráng, de azért végül belemegy a dologba.
Hodgins átszűri a sarat és a sörösdobozok és pénzérmék mellett talál egy nyílhegyet és egy olvadt filctollat is. Cam a halál idejét 10-14 nappal azelőttre határozza meg, Zack pedig még mindig a töréseket, sérüléseket és elváltozásokat elemzi, van egy pár, Angelának úgy tűnik várnia kell egy kicsit arra, hogy a srác kivegye neki a megtisztított koponyát a főzőből. A csont- és szövetelváltozások érdekes fejtartásra utalnak, Hodgins tippje a „jóga általi halál”, röhögök. Az FBI-nál eközben Bones telefonon leegyezteti a szerda estét a pszichológussal és az ő trópusi halakkal foglalkozó barátnőjével, és csak utána szól Booth-nak, hogy kerámia szakkörre mennek, nem vacsorázni vagy ilyesmi. Angela webkamerán keresztül bejelentkezik az arcrekonstrukció eredményével, de nincs szükség keresésre az adatbázisban, ugyanis Booth kapásból felismeri Tripp Goddardot, a híres motorversenyzőt. Angela csak egy kicsit veszi zokon az ügynök megjegyzését, miszerint ők lányok, ezért nyilván nem kenik-vágják a motorsport nagyjait, és inkább megvillantja tudását Tripp utolsó versenyének részleteivel, amit a srác megnyert, miután a riválisa kiesett.
Az ominózus verseny nagyjából a halál idejében volt, így irány a versenypálya. A csapatkapitány, a lánya, Philippa és Garth, egy tolószékes újságíró srác a motortérdsúrolók.com-tól még nem is tudják, mi történt az első számú versenyzőjükkel. Mivel Garth-ot anno Tripp juttatta a versenypályáról a tolószékbe egy balesetben, így némileg érthető, hogy nem borítják ki nagyon a történtek. Az FBI-nál Grath elmondja, hogy a legtöbbet a legutóbbi versenyen kiütött rivális, Danny Fitz, Philippa ikerbátyja nyerte Tripp halálával. A verseny után készült videón látszik is, mennyire dühös volt Trippre. Mindhárman ott voltak a győzelmi bulin és kb. egyszerre léptek le. Ennél többet viszont Grath ügyvéd nélkül nem árul el.
A laborban Zack irritáló módon próbálja meghatározni a gyilkos fegyvert a koponya sérülése alapján, amit Hodgins kevésbé visel türelemmel, mint ahogyan szeretné, így aztán segít neki, csak ne kelljen a vasrudak csörgését-zörgését hallgatnia. Együtt találják meg a megfelelő átmérőjű rudat, együtt lesznek a Labor Királyai is, naná. A sérülésben továbbá olyan fémek szilánkjai vannak, amiből a házilag gyártott versenymotorok (nem szimplán biciklik, hiába kétkerekűek, Zack ezt nem magyarázza meg akkor sem, ha a fene fenét eszik) készülnek.
Booth a balesetéről készült videó ismételt lejátszásával bőszíti Danny-t, azonban sem a gúny, sem a szarkazmus nem látszik a kihallgatásról készült jegyzőkönyvben. Danny barátunk sem sajnálja különösebben Tripp halálát, főleg, hogy a srác anno megcsalta a húgát, mikor együtt voltak, össze is verekedtek akkor ezért kicsit. Amikor Danny rájön, hogy a jelenlévő antropológusnő se nem szarkasztikus, se nem gúnyos, kapásból meghívná randira, Bonesnak pedig épp csak pislogni marad ideje, mielőtt Booth nemet mond – helyette. Hm.
Cam a laborban a két kiskirály jelentését hallgatja a gyilkos fegyverről, és mivel elsőre megérti Zacket, Angela meg is gyanúsítja menten, hogy túl sok időt töltenek együtt, haha. Ám amikor Cam számára világossá válik, hogy az új eredményekkel senkit sem tudnak kizárni a gyanúsítottjaik közül, Zack egyedül marad a királyságban, Hodgins pedig átlényegül tulipánná paprikává Jancsikává bogaras tudóssá és visszamegy részecskéket elemezni. Hamarosan hívja is Booth-ékat az új infóval: Toluene-t, egy átlátszó olajeltávolító folyadékot talált az áldozat ruháján. Mivel vért is kitűnően lehet lemosni vele, amíg Booth a fegyver azonosítását követeli, Bones körülnéz és egy flakon Toluene-t talál a motorok környékén. UV-lámpával világosan látszik, hogy a lefolyó körül a padló tiszta vér.
A pszichológus irodájában Booth kifakad: utálja, amikor Sweets csak csendben van, és amúgy is, olyan helyre menne inkább, ahol nem kell csinálnia semmit, pl. bowlingozni, falat mászni vagy moziba. Bones először megpróbál társa pártjára állni, ám Sweets tévedhetetlenül kiszúrja, ha hazudnak neki, amikor pedig már a szóhasználatra terelődik a szó, előjön a paranoiája is, de alapvetően nyert ügye van. Elmennek a kerámia-szakkörre, és mindannyian csinálni fognak valamit. Előtte azonban még akad egy kis idejük visszalátogatni a motorosokhoz. Persze Sweets a téma: Booth szerint csak tippelt, Bones viszont közli, hogy van tudományos alapja a megfigyeléseinek. Ezek után végignézik, ahogy Danny megkapja Tripp motorját és kapásból bukik is vele egy hatalmasat.
Az FBI-os technikusok között akad egy motorrajongó csajszi, így hamar kiderül: szándékosan okozták a balesetet, méghozzá olyasvalaki, aki ért a motorokhoz. Közben Hodgins is kitesz magáért a laborban: egy új technikával helyreállítja a sárban talált megolvadt toll feliratát. Zack kipótolja a hiányzó betűket és néhány vicces ötlet után eljut a motortérdsúrolók.com megoldásig.
Kedvenc párosunk tagjai némileg hippisre veszik a figurát a kerámia-szakkör idejére, amit végül Booth kifejezetten élvezetesnek talál, Sweets már kevésbé, mivel a barátnője megorrol rá a megjegyzései miatt. Bones a maga kancsi stílusában egészen jól eltársalog a lánnyal a halakról meg az ő picike lelkükről és minden élőlény összetartozásáról a kvantumok szintjén. Közben pedig készít egy vázát, amit Booth egy rosszul irányzott agyagdarab-hajítással tönkretesz. A közös tevékenység sárdobálásba torkollik (Sweets az arcába kap egy nagy adagot, ezek után mondja azt nekem bárki, hogy „ez nem kosz, ez agyag”…), ügynökünk pedig büszke lehet a lovára, igazán szép lett, Bonesak is tetszik.
Reggel a kocsiban Booth azon vigyorog, hogy a kis pszichológusnak biztosan nem volt jó az estéje, és egyet kell értsek vele, tutira nem Ghost-ot néztek azok ketten az agyagozás levezetéseként.. . Bones viszont megkedvelte Sweets barátnőjét, Aprilt. Zack már a laborból telefonál, hogy az emelőrúd, amit a garázsból hoztak, nem a gyilkos fegyver, nem egyeznek a vájatai. Hodgins a homlokon levő fejsebben üvegcserepet talált ráragasztott ezüstnitrát filmréteggel. Vagyis egy tükröt kell keresniük. Az áldozat kocsija előkerül a Nemzeti Park egy elhagyott erdős részén, a technikus csajszi pedig áradozik egy sort a pöpec járművekről, amiket ebben az ügyben kell átvizsgálnia, továbbá kijelenti, hogy a félrevezető brutális rajzfilmek miatt csapkodják az emberek halálra egymást. A járműben akad egy véres emelőrúd és a visszapillantó tükör is törött. Meg is van a gyilkosság forgatókönyve: valaki hátulról leütötte Trippet, amikor a kocsija mellett állt. Tehát a tettes mégiscsak egyedül volt. A csomagtartón levő láda tiszta vér, abban szállította a holttestet az iszapfortyogóhoz.
A ládában talált haj rövid, festett, a töve ősz, épp, mint Lenny Fitzé, a csapatkapitányé, aki máris a kihallgatóban találja magát. Erős alkoholos befolyásoltság alatt áll, a fia halála miatt sokat ivott. Bones azt is el tudja képzelni, hogy mindkét áldozatot ő ölte meg, de az ügyvéd érti a dolgát: Lenny és Tripp összeölelkeztek a győzelmi bulin, így került a későbbi áldozatra a törvényszéki bizonyíték. Fény derül viszont egy szerződésre, amiben Lenny Trippre íratta az üdítőitalos cége 10 százalékát, feltéve hogy a srác ezentúl csak náluk versenyez. Az aláírt papírokat átadta Trippnek, és mivel azóta sem kerültek elő, nem tudni, hogyan döntött a srác.
Booth szerint a pénz jó indíték, Bones még mindig nem tartja kizártnak a több elkövető lehetőségét. Talán Philippa és Danny nem örültek, amikor tudomást szereztek a szerződésről. Ott van még Grath is, neki is volt indítéka. Azt azonban nem tudni, miért akarta bármelyikük is Danny halálát. A reklámtoll sem köthető biztosan egy személyhez. Booth végül úgy dönt, annak jár utána, honnan tudott a gyilkos az iszapfortyogóról. Meg is kérdezi a srácot, aki az epizód elején mártózott meg a sárban, és már abból tudja, hogy hívják a haverját, akitől kapta a tippet, hogy a srác elmondása szerint az illető tolószékben ül. Booth már csak ilyen speciális.
A kis csapat a laborban azt próbálja kitalálni, miért is vont be valaki krómmal egy emelőrudat, továbbá miért csak a nyél fölött 25%-kal vannak a gyilkos fegyveren vércseppek. Szerencsére nem mindenki tipikus kancsi közöttük, Angelától máris jön a megoldás: a gyilkosuk nyilván nem volt elég erős, hogy az egész rudat meglendítse, ezért fogta feljebb, mint ahogy a baseball-ütőt is szokták, jellemzően a lányok. Amíg a vércseppek DNS-eredményére várnak, April látogatja meg Brennant, hogy megkérdezze, mit gondol róla és Lance-ről, mivel kiváló megfigyelőnek ismerte meg. Azt ugyan benézte, hogy az antropológusnő és az FBI-ügynök egy párt alkotnának, és Brennan Camhez intézett kérdését magára véve többet árul el a szexuális életükről, mint amit bárki tudni szeretne, de a lényeg, hogy zavarja a köztük levő korkülönbség: míg April 27, Sweets mindössze 23 éves.
A DNS-eredmény női támadót mutatott ki, és hiába a jó ügyvéd, nyomozóink ügyes kérdésekkel csak kiszedik Philippából, hogy tudott az iszapfortyogóról, és a nő egy idő után nem bírja a nyomást, sírva fakad. Bár semmit sem ismer be, de azért összeáll a történet: megrongálta a motort, ám mivel Tripp még azelőtt aláírta a szerződést, hogy ráült volna, leütötte és bedobta a sárba. Álmában sem gondolta volna, hogy Danny ráül majd Tripp járgányára, hiszen alap, hogy sosem használják más motorját. Így aztán ő lett a felelős a bátyja haláláért is. Jogi kiskapukkal és csűrés-csavarással ugyan meg fogja úszni, hogy elítéljék, de Booth azért őrizetbe veszi, hadd tudja meg mindenki – az apjukat is beleértve – hogy mit tett.
A nyomozás végeredményével Booth-ék nem teljesen elégedettek, de még mindig jobb hangulatban vannak, mint az arra járó Sweets, akinek April kiadta az útját, úgyhogy némi filozofálgatás után a halak hidegségéről elviszik magukkal bowlingozni a kis pszichológust. Székestül.

Zene:
- „Get It Right” by Mink
- „Skinny Penny” by The Stereotypes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése